Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas
Rūšiuoti pagal:

Daugelis sodininkų jau pradėjo pavasario darbus, o kai kurie jų jau pradėjo sėti ar sodinti. Trąšų kainos parduotuvėse vis labiau kyla, todėl sodininkai ieško galimybių naudoti natūralias trąšas, kurias galima pasigaminti namų sąlygomis.

Jei augalai skursta, gero derliaus nelaukite. Norint gauti – reikia ir duoti. Po žiemos atsigaunantys ir vegetuoti pradedantys augalai bus stipresni ir gyvybingesni, jeigu papildysite reikalingomis maisto medžiagomis. Svarbu nesuklysti ir nepersistengti. Užauginsite sveiką derlių, jei išlaikysite pusiausvyrą: papildomai dirvožemį prisotinsite humuso, naudosite tikslią mineralinių ir organinių trašų normą.

Didžiausio bulvių derliaus galima tikėtis tik tuomet, kai jos pasodinamos tinkamiausiu laiku. Bulvės dygsta lėtai ir reikia daugiau šilumos nei daugumai kitų Lietuvoje auginamų augalų.

Remontantinės avietės dera iki vėlyvo rudens, kai tuo metu sode kitų uogų jau nepamatysi. Tokiam šių uogakrūmių pranašumui sunku atsispirti, todėl bent po kelis jų sodinukus turi dažnas sodininkas. Beje, jų augintojai sako pastebintys, kad pastaraisiais metais dalis nespėjusių prinokti uogų lieka žiemoti.

Kambaryje užsiauginti sveikų ir tvirtų daigų nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti to nebandžiusiems. Tokiu metų laiku trūksta šviesos, dėl šildančių radiatorių oras tampa per daug sausas ir daigeliams iškyla pavojus įsisirgti daugybe grybinių ir bakterinių ligų.

Su agurkais draugauju nuo to laiko, kai dar trylikametis juos prižiūrėdavau kolektyviniame sode, į kurį su tėvais važiuodavome iš Kėdainių
Daržininkai turi darbo ištisus metus. Net viduržiemį, kai laukai, šiltnamiai ilsisi po praėjusio meto derliaus, patyrę daržininkai ruošia pavasarinės sėjos strategiją, kuria planą, kur, ką ir kiek sės, sodins, pildo sėklų kolekciją, pradeda ruoštis daiginimui, kaupia natūralias trąšas.
Žemuogė yra viena iš vertingiausių, plačiai auginamų uoginių kultūrų. Vartojamos šviežios, tinka ir perdirbimui. Žemuogių vertę padidina tai, kad jos anksti sunoksta (birželio mėn.), uogos labai skanios.
Rabarbarų lapkočiai vartojami marmeladui, kompotui, uogienei ir vynui gaminti. Juose yra daug obuolių ir nemažai oksalo rūgšties bei vitamino B ir C.

Krienai priklauso bastutinių šeimai. Jie vartojami mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalams paskaninti, dedami į rauginamus agurkus bei pomidorus.

Burokėliai yra kilę iš Viduržemio jūros kraštų dvimečio laukimo runkelio. Tai dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais išauga šakniavaisiai su stambių lapų skrotele, antraisiais – žiedynstiebis ir vaisius (dėžutė).
Birželį gelstantys svogūnų laiškai daržininkams kelia didelį susirūpinimą – vasaros pradžioje taip neturėtų būti. Ar įmanoma išgelbėti gelstančius svogūnus?

Jau dvidešimt metų panevėžietė Andželina Gromyškovienė augina paprikas šiltnamyje ir lauke. Visi tie metai buvo dosnūs derliaus spalvų ir įvairovės, o tai pareikalavo ne tik atkaklumo ir žinių, nesibaigiančių naujovių paieškų, bet ir atlaidumo šio įnoringo augalo kaprizams…

Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku.

Kaštonas turi nemažai gydomųjų savybių ir labai svarbus gydant atitinkamas ligas. Jo preparatai didina kapiliarų sienelių ir raudonųjų kraujo kūnelių patvarumą, mažina uždegimą ir patinimus. Jie vartojami gydant koronarines ligas, nes glikozidai plečia koronarinius indus bei gerina miokardo maitinimą deguonimi.

« 1 2 ... 4 5 6 7 »